• Nieuws
  • Elektrisch Wmo-vervoer in deel West-Friesland

elektrisch wmo vervoer westfriesland

Sinds april 2017 kunnen mensen met een Wmo-vervoerspas uit Hoorn, Blokker en Zwaag reizen met de E-shuttles. In 2015 kozen Enkhuizen, Hoorn, Stede Broec, Opmeer, Drechterland, Medemblik en Koggeland voor een nieuwe benadering voor de uitvoering van het vervoer onder de naam Doelgroepenvervoer West-Friesland. Dat bracht ook een ander soort aanbesteding met zich mee, waarbij innovativiteit, maatschappelijk rendement, partnerschap en duurzaamheid en samenwerking de belangrijkste begrippen zijn.

Het Wmo-vervoer in de regio wordt sinds 1 augustus 2016 opnieuw voor een periode vijf jaar gedaan door de Biosgroep namens Zorgvervoercentrale Nederland (ZCN). Met verlengingen kan de contractduur tot zeven jaar oplopen.

Makkelijker er op uit
Onderdeel van de aanbesteding was dat bedrijven innovaties moesten aandragen. De Biosgroep heeft voor Hoorn de kans geboden om het vervoer van korte ritten met zogenaamde E-Shuttles uit te voeren. Daarbij gaat het om volledig elektrische Renault Zoe’s. Voormalig Wethouder Theo van Eijk: “Hiermee willen we inwoners helpen om er makkelijker op uit te gaan. Een korte rit naar bijvoorbeeld het winkelcentrum heb je zo geregeld. De E-shuttle is binnen vijftien minuten op afroep beschikbaar. Doordat de auto’s 100 procent groene stroom gebruiken, is het bovendien een duurzame vorm van vervoer.”

De komende vijf jaar rijden er drie E-Shuttles voor mensen met een Wmo-vervoerspas die wonen in Hoorn, Blokker en Zwaag. De auto’s zijn op afroep beschikbaar voor korte ritjes van maximaal drie kilometer. Voor een bezoek aan familie of vrienden in de buurt, de huisarts, of het winkelcentrum is het een gemakkelijke manier van vervoer. Net als bij de Regiotaxi West-Friesland gaat het om een deeltaxi-systeem voor maximaal drie passagiers.

Bron: Taxipro

 

Direct naar